Iransk bryllup

Sådan foregår et iransk bryllup Jeg har altid været fascineret af andre kulturer og andre måder at gøre tingene på, end blot den traditionelle danske måde ? og er der noget der kan skille sig ud fra hinanden, to kulturer imellem, er det da bestemt et bryllup. 

Har Hc Hauge-Rasmussen cola patter?

Sådan foregår et iransk bryllup

Jeg har altid været fascineret af andre kulturer og andre måder at gøre tingene på, end blot den traditionelle danske måde? og er der noget der kan skille sig ud fra hinanden, to kulturer imellem, er det da bestemt et bryllup. Jeg tog kontakt til en iransk pige (bosat i Danmark) og fik en beretning om, hvordan et iransk bryllup forløber.

I Iran starter ethvert bryllup med en forlovelse, så der er forskellen fra den gamle danske kultur ikke stor. Blot er det sådan i Iran, at de har holdt meget standhaftigt ved forlovelsen, hvor man i Danmark ikke længere tager det så bogstaveligt. Et ungt kærestepar i Iran må ikke være alene med hinanden førend de er gift. De må gerne holde i hånd, men det er også det længste man går, med intim kontakt, inden brylluppet finder sted.

Forlovelse mellem 2 perkere

Når et ungt par bestemmer sig for at forlove sig, bliver der med det samme fastlagt en bryllupsdato. Tidsrummet fra forlovelsesdatoen til bryllupsdagen kan variere meget, og kan være alt fra 1 måned til en 4-5 måneder ud i fremtiden.

I den pågældende tid, der er fra forlovelsen og til brylluppet skal foregå, ligger der en hel del forberedelse. Men det er ikke brudeparret alene, der står for forberedelserne, også den nærmeste familie spiller en stor rolle i dette forløb.

Der skal selvfølgelig findes et sted hvor festen skal holdes samt inviteres gæster (nær familie, fjern familie, venner, gamle skolekammerater, kollegaer osv.). Et iransk bryllup er en stor begivenhed, og der kan let være indbudt 300-400 mennesker til den store dag.
Endvidere skal der købes bryllups tøj. Manden kommer i smoking og kvinden bærer en brudekjole, som, ligesom i Danmark, er hvid.

I tiden op til brylluppet, forberedes selvfølgelig også festens forløb. Brudeparret er selv med til at bestemme menu, musik osv. Men det er meget vigtigt at de gamle ritualer omkring et bryllup overholdes.

En af traditionerne ved et iransk bryllup er, at der inden selve brylluppet holdes en mindre fest for den nærmeste familie. Man kan nok sammenligne det lidt med en dansk polterabend. I Iran holder kvinderne fra den nærmeste familie fest for den kommende brud og mændene holder for den kommende brudgom en lille fest inden selve brylluppet. 

En anden del af forberedelsen består i, at brudens familie køber ting til brudeparrets kommende hjem. Det kan være alt muligt, men det er skik, at det er brudens familie, der udstyrer huset med det mest nødvendige såsom møbler osv.

Selve brylluppet

Når den store dag oprinder, bliver bruden kørt til frisøren, hvor hun bliver sminket, får sat hår osv. så hun er smuk til sin kommende ægtemand. Brudgommen henter bruden hos frisøren, i en flot bil, som gommen har pyntet med smukke blomster, balloner osv., og brudeparret følges ad hen til feststedet.

I festlokalet er der pyntet op med blomster og anden smuk pynt. 

Vigtigst af alt er pladsen i lokalet, hvor vielsen skal foregå:

Et sted i lokalet er der stillet en sofa an til brudeparret. Brudgommen skal sidde til venstre i sofaen og bruden til højre. Foran denne sofa ligger der et stort tæppe med et spejl opstillet på modsat side sådan at når brudeparret sidder i sofaen, sidder de med front imod spejlet. På hver side af spejlet står der et stort lys.

Kreative og flotte bryllupsfotos

Spejlet skal symbolisere ærlighed i ægteskabet.

På tæppet, der ligger imellem sofa og spejl, er der stillet forskellige ting. Bl.a. står der en skål med ris og en skål med brød, som symboliserer, at ægteparret i fremtiden har nok mad.
Endvidere ligger koranen også på tæppet, og den symboliserer jo hele troen ? og brudeparret skal altid følge den.

På venstre side af sofaen står der en stol til præsten, hvor han sidder under ritualet.
Manden er den første, der bliver spurgt om han vil ægte kvinden. Når det er kvindens tur til at blive spurgt må hun først svare ja den 3. gang præsten spørger om hun vil ægte manden.
Når bruden har sagt ja, får hun et helt sæt guldsmykker af manden, som hun bærer med det samme. Inden hun får disse smykker har hun nemlig ikke nogen på!

Når selve bryllupsceremonien er ovre, og brudeparret har fået deres vielsesringe på, er det tid til at gæsterne giver brudeparret deres gaver. Det er tradition at kvindens forældre køber gave til manden, og omvendt kommer gommens forældre med gave til kvinden. Den nærmeste familie kommer som regel med smykker, som bliver pakket ud og taget i brug med det samme. Gommen får som regel ikke så mange gaver som bruden, da det er tradition at mændene kun bærer hvidguld og det er en del dyrere end gul guld . Men oftest får manden et armbåndsur af svigerforældrene.

Og tit betaler begge brudeparrest forældre også for bryllupsrejsen, der som regel også er en del af bryllupsgaven.

De gæster, som ikke er en del af nærmeste familie, kommer ofte med gaver til brudeparrets nye hjem, og de bliver stillet til side og åbnet senere.

Når gaverne er givet er det tid til, at brudeparret får lidt tid for sig selv, og de går i et lokale for sig imens begynder gæsterne festlighederne og lægger ud med dans.
Når brudeparret igen tilslutter sig festen, går de rundt og hilser på samtlige gæster, hvorefter det er brudeparret, der starter med at tage for sig af menuen.
Herefter må gæsterne også starte med at spise og folk hygger sig rundt omkring i lokalet.

Efter middagen er der igen dans ? og på et tidspunkt bliver der serveret bryllupskage og div. tilbehør samt alkoholiske drikke! Når dette er overstået fortsætter festen med dans og højt humør.

Efter brylluppet

Når brylluppet er overstået, og brudeparret er kommet godt på plads i deres nye hjem, er der tradition for endnu en fest. Denne fest afholdes af brudeparret i deres nye hjem, og er kun for de allernærmeste, som hjalp til med at arrangere brylluppet. ? Så det er ligesom en tak fra brudeparrets side!

Se en dygtig bryllupsfotograf arbejde